פטרוזיליה (Petroselinum crispum )

פטרוזיליה

פטרוזיליה תאור ותפוצה

שמה של הפטרוזיליה משמעתו כרפס הסלע
פטרוזיליה היא צמח דו שנתי, כלומר פורחת בשנה השניה.
פטרוזיליה נמנת על משפחת הסוככיים, דוגמאות לצמחים ממשפחת הסוככיים הם שומר, שמיר, והגזר.
מקור הפטרוזיליה כפי הנראה באזור טורקיה ולבנון.
היום מצויה פטרוזיליה בשווקים לאורך כל חודשי השנה.
קיימים 3 זנים מתורבתים עיקריים.
זן בעל עלים חלקים Var. latifolium
וזן בעל עלים מסולסלים var. crispum.
בשני הזנים הללו החלק בו משתמשים הם העלים.
בזן השלישי var. tuberosum משתמשים בשורש הצמח.
פטרוזיליה גדלה היום כצמח תרבות בעיקר בקליפורניה, גרמניה, צרפת, בלגיה והונגריה.

פטרוזיליה - סקירה היסטורית

פטרוזיליה מתורבתת מעל אלפיים שנה.
השימוש בפטרוזיליה כצמח מרפא, החל עוד לפני שהחל השימוש הקולינרי.
ביון העתיקה שימשה לקישוט האתלטים שניצחו בתחרויות לזכרו של ארכמורוס, אשר על פי האגדה מדמו נוצרה הפטרוזיליה ולפיכך שימשה הפטרוזיליה כסמל למוות והונחה על קברי המתים.
בנוסף האמינו כי ענידת זר פטרוזיליה סביב הצוואר עוזרת להפגת ריחות רעים.
נראה כי השימוש בפטרוזיליה כחלק מהמזון החל רק בתקופה הרומית.
בעבר בארצות מסוימות באירופה העדיפו אנשים את זן הפטרוזיליה המסולסלת על הזן בעל העלים החלקים בשל פחד מבילבול בין הזן החלק לבין צמח אחר דומה במראהו המכיל מרכיבים רעליים.

פטרוזיליה - רפואה עממית

צמח הפטרוזיליה נחשב לאחד מצמחי המרפא החשובים ביותר בגרמניה.
העלים והשורש משמשים לשטיפת מערכות במחלות של מערכת השתן התחתונה וגם לשטיפה של אבנים בכליות בתמיסה מימית.
בארה"ב משמשת הפטרוזיליה כמרכיב משתן ומפיג גאזים בתוספי מזון.
בצרפת משתמשים שימוש חיצוני בפטרוזיליה על עור יבש וסדוק ועל עקיצות חרקים ובשימוש פנימי לטיפול בכאבי מחזור חודשי.
ברפואה ההודית משמש שורש הפטרוזיליה לאותם שימושים כמו שורש הסלרי כמפיג גאזים ממערכת העיכול, משתן, ממריץ זרימת דם ווסתי ומכייח.
בנוסף משמשת הפטרוזיליה לטיפול בשיעול הנובע מברוניכיט וכטיפול בעצמות ופרקים כואבים.
כמו כן משמשת הפטרוזיליה להפגת ריחות פה לא נעימים באמצעות לעיסת עלי הצמח. במיוחד מומלצת לאחר אכילת מאכלים בעלי ריח חזק כמו שום לדוגמא.

פטרוזיליה - ההרכב הכימי

פטרוזיליה מכילה שתי קבוצות של מרכיבים מיוחדים המעניקים לה את סגולותיה הרפואיות.
על קבוצה אחת נמנים מרכיבי השמן האתרי כמיריסטין myristicin, אפיול apiole, בתא פאלאנדראן beta-phellandrene, לימונן limonene, אוג'נול eugenol, ואלפה טויון alpha-thujene.
הקבוצה השניה מכילה את הפלבנואידים הכוללים את החומרים apiin, apigenin, crisoeriol, and luteolin
כל חלקי הצמח – העלים והשורש הם בעלי מאפייני ריח דומים. השמן האתרי המצוי בעלים ובשורשים הוא בעל מרכיבים דומים מאד.
השמן האתרי בפטרוזיליה מסולסלת בדרך כלל עשיר במריצסטין אך זן זה מכיל בסה"כ כמות נמוכה יותר של שמן אתרי.
בפרי בזן הפטרוזיליה המסולסלת ובזן המיועד לקטיפת השורש המרכיב הדומיננטי הוא מריצסטין(60% - 80%).
בזן בעל העלה החלק המרכיב הדומיננטי בפרי הוא אפיול (70%).
פטרוזיליה ופיטופוטוסנטטיביות
פטרוזיליה מכילה גם כמויות קטנות של פורנוקומרינים הכוללים את המרכיבים bergapten ו isoimperatorin
פורנוקומרינים הינם חומרים הגורמים לפיטופוטוסנסטיביות, כלומר לרגישות גבוהה יותר לקרינת השמש.
פטרוזיליה מכילה נוגדי חימצון
פטרוזיליה מהווה מקור עשיר לחומרים נוגדי חמצון, הפלבנואידים בפטרוזיליה בעיקר לוטאולין luteolin הינם נוגדי חמצון ומונעים נזקי חומרים מחמצנים בגופנו.
פטרוזיליה עשירה בויטמינים
פטרוזיליה עשירה מאד בויטמין C ופרו ויטמין A (בטא קרוטן).
פטרוזיליה היא מקור טוב לחומצה פולית הנמנת על קבוצת הויטמינים B.
בפטרוזיליה קיים ויטמין חדש
מרכיב המכונה pyrroloquinoline quinone מצוי בפטרוזיליה בכמות גבוהה.
מרכיב זה הינו ויטמין חדש. הוא הוכרז בעיתון Nature כויטמין במאי 2003 זאת לאחר שמשנת 1948 לא גילו שום ויטמין נוסף.
מרכיב זה התגלה כבר ב 1979 אך כמו שנאמר רק ב2003 הוכרז החומר כויטמין.
ויטמין זה קשור בגופנו למספר מערכות: לתגובת מערכת החיסון, מערכת הרבייה, בריאות העור, ופירוק חומצות אמינו.
הגדרה כללית לויטמין היא: ויטמין הוא מרכיב המצוי במזון נחוץ לגוף בכמויות מזעריות אך בלעדיו לא ניתן לשרוד.
ויטמין זה נמנה על קבוצת הויטמנים מסוג B.
מקורות טובים נוספים לויטמין זה הם תפוחי אדמה, קיווי פאפיה ותה ירוק.

פטרוזיליה - בעיניים מדעיות

ה British herbal compendium אישר את השימוש הפנימי בפטרוזיליה למצבים ראומטיים, לבעיות של גאזים במערכת העיכול, לכאבים ובעיות במתן שתן.
נראה שתכונתו המשתנת של צמח הפטרוזיליה היא תוצר של מרכיבי השמן האתרי מרציסטין ואפיול.
פטרוזיליה וסרטן
מרכיב בשמן האתרי של הפטרוזיליה מפעיל בגוף מנגנון יעיל נגד חומרים מסרטנים.
השמן האתרי ובמיוחד המיריציסטין myristicin הוכח כמונע התפתחות גידולים סרטניים בחיות מעבדה במיוחד בטיפול בסרטן הריאות.
נראה כי מריציסטין-מרכיב בשמן האתרי מפעיל את קבוצת החומרים המכונה גלוטטיון אס טרנספרז Glutathione S-transferase
זוהי משפחה של אינזמים המשנים באמצעות גלוטטיון הרכב של חומרים שונים בניהם כאלו המזיקים לגופנו (כמו חומרים מסרטנים) והופכים אותם ללא רעילים.
הנחיות לשימוש בפטרוזיליה לפי הקומישן E
המונוגרף של הפטרוזיליה שהוצא על ידי הקומישין E שהינה הוועידה המחמירה ביותר לגבי מתן אישור לשימוש בצמחים על פי מידע מדעי, מומלץ להשתמש בפטרוזיליה רק כצמח משתן, ולטיפול ומניעה בבעיות בדרכי השתן ובאבנים במערכת השתן.
על פי ד"ר מינה פארן בספרה רפואת הצמחים, פטרוזיליה מסולסלת מומלצת ליתר לחץ דם.

פטרוזיליה - מידע נוסף

בטיחות
פטרוזיליה מכילה כמות גבוהה של אוקסלטים. חומר זה כאשר מצוי בכמות גבוהה בנוזלי הגוף יכול לעבר התגבשות ולגרום לבעיות בריאותיות.
לכן לאנשים עם אבנים בכליה או בכיס המרה מומלץ להמנע מאכילה מוגברת של פטרוזיליה.
אוקסליטים גם מונעים ספיגה של סידן. אך מכיון שמזונות המכילים אותם מכילים גם כמות גבוהה של סידן אם נלעס אותם באופן מלא לא נצא בגרעון של סידן מארוחה כזו.

המלצות
לא מומלץ להשתמש בפטרוזיליה לצרכים רפואיים במצבים הבאים, נשים בהריון ואנשים הסובלים ממצבים דלקתיים בכליות.
שטיפות לא מומלצות במקרים של בצקת הנגרמת עקב פגם בתפקוד הלב או הכליות.
דווחו מקרים של תגובות אלרגיות של העור או הממברנה המוקוזית בצריכה גבוהה של פטרוזיליה.
לא ידוע על אינטראקציה כלשהיא עם תרופות אחרות.

מקורות

Herbal Medicine Expanded Commission E Monographs Blumenthal, Goldberg, Brinckmann American Bottanical Council 2000

http://www.whfoods.org

מידע בנושאי צמחי מרפא

אלוורה מרווה רפואית
זוטה לבנה סלרי
חיטה פטרוזיליה
כמון צינכונה
לענה חד שנתית קינמון
מרווה משולשת שקד, שקדים

לימור אלמוג מרצה

ממרצה צמחי מרפא

לימור אלמוג מרצה לצמחי מרפא ומדריכת טיולים
MS.c במדעי החיים

טלפונים להזמנת הרצאה