קינמון(Cinnamomum)

קינמון צמח תבלין

צמח הקינמון

קליפת עץ הקינמון הינה תבלין מתוק אשר משמשת למאכל ולמרפא כבר אלפי שנים.
השימוש הרפואי של תבלין הקינמון הוא בעיקר במניעת בעיות במערכת העיכול ובמצבים של חוסר תיאבון.
לקינמון פעילות אנטימיקרוביאלית טובה נגד חיידקים ופטריות.
תבלין הקינמון הוא למעשה קליפת עץ הקינמון אשר עברה תהליך ייבוש ומופיעה בשתי צורות כקליפת עץ יבשה ומגולגלת המכונה מקל קינמון או כתבלין טחון.

קינמון - תיאור ותפוצה

בסוג קינמון קיימים מינים רבים אך שניים מהם הם המינים העיקריים בשימוש.
המין הסיני הידוע בכינוי קסיה והמין הצילוני הידוע כקינמון אמיתי.
בשווקי המערב מוצאים בעיקר את הקינמון הסיני שנחשב לבעל טעם פחות מתוק מהקינמון הציילוני.
קינמון ציילוני Cinnamomum verum
קינמון ציילוני הינו עץ קטן וירוק עד. מקורו בדרום הודו וסרילנקה שם גדל בטבע בגבהים שבין אפס לתשע מאות מטר.
היום הקינמון הציילוני גדל באופן תרבותי כגידול חקלאי בעיקר בסרילנקה ובאזורי החוף של הודו אך גם בארצות כמו מדגסקר מלזיה ועוד.
קינמון סיני Cinnamomum aromaticum
קינמון סיני הינו עץ ירוק עד בגודל בינוני מקורו בסין וויטנאם. היום מתורבת בדרום סין, קמבודיה, הודו, יפן, סרילנקה וויטנאם.
עדויות לשימוש רפואי בצמח קיימות בהיסטוריה הסיניתכבר משנת 2700 לפני הספירה, ובנוסף קיימים אזכורים בכתבים יוונים ולטינים.
הקינמון הסיני הגיע למזרח התיכון כבר בימים קדומים.

קינמון - היסטוריה

תבלין הקינמון הוא בין התבלינים העתיקים ביותר בשימוש גם כצמח תבלין וגם כצמח מרפא.
צמח הקינמון אוזכר כבר בתנ"ך ושימש לקטורת שהוקטרה בבית המקדש.
במצרים העתיקה שימש הקינמון לא רק לתיבול משקאות וכתרופה אלא גם כמרכיב בתהליך החניטה.
למרות שמקורו של הקינמון הוא במזרח הרחוק, עד לפני חמש מאות שנה האמינו האירופאים כי מקורו של הקינמון הוא באפריקה.
הסיבה לכך היא שסוחרים הערבים, אשר קנו את הקינמון מהאינדונזים (האינדונזים הגיעו דרך הים עד חופיה הדרום מזרחיים של יבשת אפריקה), שמרו על מקור "הסחורה" בסודיות ומכרו סיפורים בנוסף לתבלינים.
במזרח הרחוק קיימות עדויות על שימוש עתיק יומין בתבלין הקינמון כאשר המקור הראשון מתוארך לשנת 2700 לפנה"ס שם אוזכר השימוש בצמח הקינמון בכתבים סינים רפואיים עתיקים.
השימוש הרב בקינמון נמשך לאורך ההיסטוריה והוא היה בין התבלינים העיקריים שנסחרו בין ארצות המזרח למערב.

קינמון - הרכב כימי

קינמון מכיל שמן אתרי שהרכיב העיקרי בו, הוא cinnamaldehyde שמהווה 60-80 אחוז מכלל השמן האתרי eugenol ורכיבים נוספים.
בנוסף מכילה קליפת הקינמון condensed tanins, catechins, proanthocyanidins ועקבות coumarin.

קינמון - שימושים רפואיים המאושרים ע"י הועדה הגרמנית לצמחי מרפא

קליפת עץ הקינמון משמשת לריפוי מזה אלפי שנים ברפואה המזרחית והמערבית.
לשני מיני הקינמון הנפוצים שימוש רפואי דומה היות שלשניהם הרכב כימי דומה.
השימוש הרפואי המודרני מבוסס על השימוש המסורתי ועל מחקרים בעיקר כאלו שבוצעו במבחנה ובנוסף מחקרים שבדקו את תכולת הפיטוכימקלים, כלומר את מרכיבי הצמח.
קינמון לבעיות במערכת העיכול
הועדה הגרמנית לצמחי מרפא אישרה את השימוש הפנימי בקליפת הקינמון במצב של איבוד תיאבון ובבעיות שונות הקשורות למערכת העיכול כתחושת נפיחות, גאזים, התכווצויות קלות ועוד.
זאת משום שתבלין הקינמון מעודד תנועה במערכת העיכול.
בנוסף, לקינמון פעילות אנטימיקרוביאלית הכוללת פעילות נוגדת חיידקים ופעילות נוגדת פטריות.
קנדידה היא דוגמא לפטרית שמרים שעלולה לגרום לבעיות במערכת העיכול.
לקינמון אפקט חיובי בטיפול במחלת הקנדידה.
קינמון כמשמר מזון
יעילותו האנטימיקרוביאלית של הקינמון כל כך גבוהה שיש שהכריזו עליו כאופציה חליפית למשמרי מזון.
בניסוי שנערך, הראו כי מזון שהכיל מספר טיפות של שמן אתרי מצמח הקינמון, מנע התפתחות של חיידק מסויים שהתפתח ללא תוספת הקינמון.

קינמון - שימושים רפואיים לא מאושרים

שימושים רפואיים נוספים לקינמון שאינם מאושרים על ידי הוועדה הגרמנית לצמחי מרפא הם:
ויסות רמת הסוכר בדם - תיבול מאכלים עשירים בפחמימות עם קינמון יגרום לעלייה איטית יותר של הסוכר בדם. קינמון מאט את קצב פינוי המזון מהקיבה ומפחית את רמת הסוכר בדם לאחר ארוחה.
סכרת סוג 2 - קינמון עוזר לאנשים בעלי סכרת מסוג 2 על ידי שיפור יכולת התגובה לאינסולין.
נוגד חמצון - *קינמון יעיל כתבלין נוגד חימצון ונמצא כי הוא יעיל יותר מזנגביל, אניס, אגוז מוסקט ווניל.
יכולת קוגניטיבית משופרת - הרחה של קינמון גורמת לפעילות קוגניטיבית משופרת.
מונע יצירת קרישי דם - פעמים רבות קשורות תכונותיו הרפואיות של הצמח לפעילות המרכיבים הכימיים שמצויים בו.
אם כי פעמים רבות מתעצמת פעילות של רכיב מסוים (סינרגיזים) או מתמעטת בנוכחות של מרכיבים אחרים.
המרכיב העיקרי בשמן האתרי של תבלין הקינמון הוא Cinnamaldehyde הידוע כבעל השפעה על טסיות הדם (ביאור: טסיות דם).
ומכאן מגיעה פעילותו הרפואית של הקינמון כנוגד צימות של טסיות הדם, כלומר מונע יצירת קרישי דם.

על פי רב משמש הקינמון בטיפול כחלק מפורמלה ולא כצמח בודד. ברפואה הסינית נחשב קינמון לצמח מחמם.

קונטרה אינדקציה / מתי אסור לשימוש

אלרגיה לקינמון.
לא מומלץ לשימוש בזמן הריון והנקה.

תופעות לוואי

תגובה אלרגית של העור והריריות.
אינטרקציה עם תרופות אחרות איננה ידועה.

כיצד לבחור קינמון טרי

ריח מתוק הוא עדות לטריות של תבלין הקינמון.

מידע נוסף

קינמון הוא לא מזון אלרגני אך בקינמון הסיני יש כמות גבוהה יותר של קומרין שהינו מרכיב היכול לגרם לבעיות בריאות לאנשים מסוימים במידה ויצרכו קינמון בכמות משמעותית ועל בסיס קבוע.

מקורות

Herbal Medicine Expanded Commission E Monographs Blumenthal, Goldberg, Brinckmann American Bottanical Council 2000

www.whfoods.org

מידע בנושאי צמחי מרפא

אלוורה מרווה רפואית
זוטה לבנה סלרי
חיטה פטרוזיליה
כמון צינכונה
לענה חד שנתית קינמון
מרווה משולשת שקד, שקדים

לימור אלמוג מרצה

ממרצה צמחי מרפא

לימור אלמוג מרצה לצמחי מרפא ומדריכת טיולים
MS.c במדעי החיים

טלפונים להזמנת הרצאה