כמון

כמון .Cuminum cyminum L תיאור ותפוצה
כמון הוא צמח תבלין הנמנה על משפחת הסוככיים. Cuminum_cyminum_-_Köhler–s_Medizinal-Pflanzen-198
מוצאו באזור הים תיכוני. עיקר גידולו כצמח תרבות מתרכז באירופה, אסיה וצפון אפריקה.
המדינות המייצאות הגדולות הן הודו ואיראן.
חלק הצמח שבשימוש הוא הזרע היבש המשמש לתיבול.
כמון – סקירה היסטורית
מקור הכמון הוא במצריים והוא תורבת במזרח התיכון, הודו וסין כבר לפני אלף שנה.
במהלך ההיסטוריה היה לכמון תפקיד חשוב במזון וברפואה.

כמון הוזכר בתנ”ך לא רק כתבלין ללחם ולמרק אלא גם כמנחת מעשר לכוהנים.
כמון היווה מרכיב בטכניקות חניטת המומיות המצריות.
לתבלין הכמון היתה חשיבות רבה גם בתקופת האימפריה היונית והרומית.
ברומא הוגש כמון על השולחן בכלי נפרד כמו שהיום מגישים פלפל שחור.
השימוש הרב בכמון מוסבר בשל טעמו החריף היכול להחליף את הפלפל השחור שהיה תבלין יקר מאד.
לכמון יוחסו גם תכונות רפואיות וקוסמטיות,
בין היתר ייחסו לכמון יכולת להבהיר את עור הפנים וסטונדטים רומאים רבים ניסו לשכנע את המורים שלהם שלמדו כל הלילה, באמצעות שימוש בצמח הכמון.
בימי הביניים באירופה צמח הכמון היה בין התבלינים הנפוצים ביותר בשימוש והפך לסמל של אהבה ונאמנות.
באותה עת האמינו כי לבני זוג נישאים המחזיקים במהלך החתונה כמון, צפויים חיים מאושרים.
חיילים נשואים יצאו למלחמה עם כיכר לחם המתובל בכמון, הנאפה על ידי נשותיהם.
כמון מוזכר גם במסורות ערביות בשילוב עם פלפל ודבש להגברת החשק המיני.
לאחר תקופת ימי הביניים ירד השימוש בצמח הכמון באירופה, היום לצמח הכמון חלק משמעותי במטבחים של הודו והמזרח התיכון.
כמון – רפואה עממית
צמח הכמון משמש ברפואה העממית להקלת כאבי בטן.
ברפואה העממית של איראן כמון משמש להקלת כאבי שיניים.
בעבר האמינו שכמון המוסף לחלב חם עוזר נגד הצטננות.
כמו כן האמינו ששתיית תה כמון עוזר לזרוז צירים אצל אישה שעברה את תאריך הלידה הצפוי.
בסרי לנקה קולים את הזרעים ומרתיחים אותם במים, כך מכינים תה שאמור לשכך כאבי בטן חריפים.
כמון – ההרכב הכימי
טעמו העיקרי של הכמון הוא תוצר של מרכיבי השמן האתרי שלו כאשר המרכיב העיקרי בשמן האתרי הוא cuminaldehyde , בשילוב עם מרכיבים אלדהידים נוספים מתקבל הריח האופייני.
רכיבים אחרים בשמן האתרי הם: dihydrocuminaldehyde, d,1-pinene, para-cymene, -pinene, dipentene, and cuminyl alcohol
כמון מכיל כמות גבוהה של ברזל.
במוצרי מזון מסויימים מכניסים לעיתים את הרכיב העיקרי של השמן האתרי cuminaldehyde ממקור ייצור סינטטי במעבדה, קשה להבחין בהבדל.

כמון – בעיניים מדעיות
בימינו כמון משמש בעיקר כצמח תבלין, מעט מאד מחקרים נערכו על תבלין זה בהקשר לסגולותיו הרפואיות.
לא נערכו מחקרים על בני אדם. המחקרים שבוצעו, בוצעו על חיות מעבדה או במבחנות והיקפם מצומצם.
לשמן האתרי המופק מהכמון יכולת פעולה נגד חיידקים הפוגעים באדם.
לזרעי הכמון יכולת נוגדת עוויתות.
לא הוכחה עדיין פעילות נגד סכרת כפי שמקובל לייחס לתבלין הכמון.

כמון – סקירת מחקרים מדעיים
שמן הכמון משכך כאב הנובע מדלקת כרונית
במחקר מסוים נבדקה היכולת האנטי דלקתית ונוגדת הכאב של השמן המופק מהכמון.
במחקר זה נצפתה יכולת הפגת כאב (כאב הנובע מדלקת כרונית), היכולת האנטי דלקתית של השמן נבדקה אף היא ונמצא כי אינה משמעותית.
כאשר בחנו החוקרים שיכוך כאב אקוטי לא נראתה יכולת הפגת כאב לשמן המופק מצמח הכמון.

חימום במיקרוגל שומר יותר על מרכיבי הטעם בכמון מאשר חימום בקליה השימוש היומיומי הביתי של חימום מזונות במיקרו הפך פופלארי גם בהודו.
עיבוד של תבלינים במיקרו הוא תהליך חדש ונוח מבחינה פרקטית.
במסורת ההודית רוב התבלינים עוברים תהליך קליה לפני הוספתם למזון.
נבדק הרכב השמן האתרי לאחר חימום במיקרו בדרגות שונות ולאחר קליה בטמפרטורות שונות.
נראה כי דגימות השמן האתרי מחימום במיקרו שמרו יותר על מרכיבי הטעם מאשר הדגימות הקלויות.

לשמן האתרי של הכמון יכולת להפחית התקפים אפילפטים בחיות
מחקרים הראו כי לשמן האתרי יכולת להפחית התקפים אפילפטיים. מחקרים אלו נעשו על חיות מעבדה אשר ניתנה להם תרופה ( PTZ ) המדמה התקפים אפילפטיים ו/או שוק חשמלי.

זרעי כמון לא יעילים לטיפול בסכרת סוג 1
מחקר אשר בדק את היכולת האנטי סכרתית של זרעי הכמון לא הצליח להראות פעילות נגד סכרת על חיות מעבדה.
במחקר זה הפכו עכברי מעבדה למודל המדמה מצב של סכרת מסוג 1 באמצעות כימיקל אשר גורם לפגיעה בתאים המייצרים אינסולין.
העכברים הורעבו במשך 18 שעות וניתנה להם מנה חד פעמית של זרעי כמון ביחס של גרם לכל ק”ג משקל גוף.
נלקחו בדיקות דם במרווחי זמן של שעה שעתיים שלש וארבע שעות לאחר נטילת המנה.
לא נצפה שום שינוי היכול להוביל לשיפור המצב הסכרתי.
יש לציין שבמחקר זה קבוצת המדגם קטנה.

נטילת תמצית זרעי כמון משפרת יעילות תרופה לטיפול בשחפת
כמון מעלה את הזמינות של התרופה ריפאמפיצין אשר מהווה תרופה נוגדת-חיידקים בעלת יעילות גבוהה נגד מחלת השחפת.
תמצית מימית מזרעי כמון גרמה להעלאת של רמת התרופה בפלסמה. פעילות זו משוייכת למרכיב פלבנואיד גליקוזיד בצמח.

לשמן האתרי של הכמון פעילות אנטיבקטרילית חזקה משל שמן הרוזמרין
הודגמה פעילות נוגדת חיידקים לשמן האתרי המופק מזרעי כמון וזו השוותה לפעילות של שמן אתרי שהופק מצמח התבלין רוזמרין.
השמן האתרי של כמון הראה פעילות אנטיבקטריאלית גבוהה יותר נגד מיני חיידקים פתוגניים (מעבירי מחלות) לאדם כמו E. coli, S. aureus and L. monocytogenes.

יכולת נוגדת החמצון של שני השמנים האתריים נבדקה אף היא ונמצא כי לשמן האתרי של הצמח רוזמרין יכולת נוגדת חמצון גבוהה יותר מאשר לשמן האתרי המופק מזרעי הכמון.

זרעי כמון לעיכול טוב יותר
זרעי כמון באופן מסורתי שימשו לשיפור העיכול מחקר הראה כי כמון יכול להאיץ הפרשה של אינזימי לבלב החיוניים לעיכול טוב וספיגת חומרים חיוניים.

כמון לטיפול בסרטן הכבד והקיבה
מחקר אחד בחיות מעבדה הראה כי כמון יכול להגן מהתפתחות סרטן הכבד והקיבה.
כמון בחקלאות
על מנת לתרבתו יש צורך בקיץ ארוך של שלשה ארבעה חודשים עם טמפרטורת יום ממוצעת של 30 מעלות.
גדל עד לגובה של 30-50 ס”מ. מכיון שהצמחים רכים וקטנים קשה לקצרם במכונה ולכן איסוף הזרעים על פי רב הוא ידני.
שלשה סוגי זרעים עיקריים קיימים בשוק האיראני ההודי והמזרח תיכוני והם שונים בצבעם בכמות השמן האתרי ובטעמם.

שימושים בכמון
תבלין הכמון משמש לתיבול מאכלים שונים ונחשב כמשחרר מתיקות טבעית ממאכלים.
תבלין הכמון מוסף לקארי לאינצ’לדה לטקו ולמאכלים אחרים מהמזרח התיכון, הודו, קובה ומקסיקו.
תבלין הכמון משמש כמעניק טעם לגבינות, חמוצים, רטבים, מרקים, תבשילים שונים וליקרים.
השמן האתרי שמופק מן הכמון משמש כחומר ריח בתעשייה.

מומלץ לקנות זרעי כמון שלמים ולא כמון טחון, המאבד חלק מטעמי הזרע.

כמון טחון שומר על טריות למשך חצי שנה, זרעים שלמים שומרים על טריותם במשך שנה אחת.
ככלל על מנת לשמר טריות של תבלינים יש להחזיקם בזכוכית אטומה במקום קריר חשוך ויבש.
כמון אינו מכיל אלרגנים ידועים.
כמון נחשב באופן כללי לצמח הבטוח לצריכה כתבלין וכמיצוי צמחי.

כמון שחור
קיימים שני מיני צמחים המכונים בשם כמון שחור. מינים אלו אינם קשורים למין הכמון עליו מדובר.
מין אחד נקרא Bunium persicum B. Fedtsch צמח זה שייך למשפחת הסוככיים, הוא בעל זרעים קטנים יותר ומתוקים יותר מזרעי הכמון.
צמח זה גדל בר באזור המזרח התיכון בעיקר באיראן. אינו משמעותי מבחינה מסחרית.
צמח אחר הינו הקצח- Nigella sativa L שלעיתים מכונה גם קימל שחור.
גדל בר באזור הים תיכוני וזרעיו משמשים לתיבול. מין זה אינו קרוב לכמון ושייך למשפחה בוטנית שונה.

איפה אפשר לקנות זרעי כמון?
מאחר ופעמים רבות שואלים אותי גולשים “איפה קונים זרעי כמון?” החלטתי להוסיף את המידע הבא לגביי רכישת מוצרי כמון שונים.
הקישורים הם לאתר iherb משום שיש לי ניסיון מאוד טוב איתו ופעמים רבות כאשר בדקתי והשוותי מוצרים שונים של תוספי תזונה ראיתי שiherb המחירים יכולים להיות נמוכים פי 2 ואפילו פי 3 ממה שמוכרים בארץ.

הנה קישור לדף שמכיל מוצרים שונים מכמון באתר – קישור.
המוצרים של זרעי כמון שזכו לביקורות הטובות ביותר של גולשי אייהרב הם לדוגמה זרעי הכמון האורגניים האלהוגם אלה זרעים אורגניים וגם אלה וגם אלה.
מי שרוכש כדאי לו להשתמש בקוד הנחה vdp113 שיזכה אותו ב5$ זיכוי (את הקוד מכניסים בשלב התשלום).
מקורות:

B. S. Sachin 1, S. C. Sharma 1, S. Sethi 1, S. A. Tasduq 1, M. K. Tikoo 1, A. K. Tikoo 1, N. K. Satti 2, B. D. Gupta 2, K. A. Suri 2, R. K. Johri 1 *, G. N. Qazi 2
Herbal modulation of drug bioavailability: enhancement of rifampicin levels in plasma by herbal products and a flavonoid glycoside derived from Cuminum cyminum
Phytotherapy Research Volume 21, Issue 2 , Pages 157 – 163

Janahmadi M, Niazi F, Danyali S, Kamalinejad M
Effects of the fruit essential oil of Cuminum cyminum Linn. (Apiaceae) on pentylenetetrazol-induced epileptiform activity in F1 neurones of Helix aspersa.
J Ethnopharmacol. 2006 Mar 8;104(1-2):278-82.

Latif Gachkara, Davood Yadegaria, Mohammad Bagher Rezaeib, Masood Taghizadehc, Shakiba Alipoor Astanehc and Iraj Rasoolic,
L Gachkar, D Yadegari, MB Rezaei, M Taghizadeh, SA
Chemical and biological characteristics of Cuminum cyminum and Rosmarinus officinalis essential oils
Food Chemistry Volume 102, Issue 3, 2007, Pages 898-904

Mohammad Sayyah*1, Afshin Peirovi1 and Mohammad Kamalinejad2
Anti-Nociceptive Effect of the Fruit Essential Oil of Cuminum cyminum L. in Rat
Iran. Biomed. J. 6 (4): 141-145, 2002

Platel K.; Srinivasan K.
Influence of dietary spices and their active principles on pancreatic digestive enzymes in albino rats
Nutrition research 2000, vol. 44, no1, pp. 42-46 (21 ref.)

Simon, J.E., A.F. Chadwick and L.E. Craker. 1984. Herbs: An Indexed Bibliography. 1971-1980. The Scientific Literature on Selected Herbs, and Aromatic and Medicinal Plants of the Temperate Zone. Archon Books, 770 pp., Hamden, CT.

Sushmita Behera , S. Nagarajan and L. Jagan Mohan Rao
Microwave heating and conventional roasting of cumin seeds (Cuminum cyminum L.) and effect on chemical composition of volatiles
Food Chemistry
Volume 87, Issue 1, August 2004, Pages 25-29
http://www.whfoods.org
Purdue University

קרדיט תמונה:

By Sanjay Acharya – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1605537

By Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen – List of Koehler Images, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=255540

5 תגובות

  1. בספרו של לעף צמחיית היהודים (3,437) מביא כמון כושי וכמון הודי וכמון פרסי האם ידוע לך למה הכונה?

    • שלום יוסף, אני מניחה כי לעף מזכיר זנים שונים של כמון שמקורם מגידול תרבותי מארצות שונות (כמון יוצא לאירופה כבר בימים קדומים). גם אבן אלביטאר, רופא מוסלמי מפורסם מציין שלושה זנים שונים לכמון.
      הזנים שהוא מציין הם פרסי סורי ונבטי (מתוך ספרו של אפרים לב – סממני המרפא של ארץ ישראל וסביבותיה בימי הביניים).
      שונות גדולה (מבחינת טעם וריח) יכולה להתקבל מגידול של צמח תבלין בתנאים שונים כמו כן זנים של אותו מין יכולים להיות שונים מבחינה גנטית ולייצר ריח שונה, טעם שונה וכמובן פעילות רפואית שונה.
      יתכן שמכאן חשיבות הדברים.

  2. שלום
    תודה על המידע
    רציתי לשאול לגבי הכמון אם מוסיפים עליו דברים בדבלין הרגיל שנמכר בחנויות
    בנוסף אם רשויות שצריכים להימנע מאכילת כמון
    תודה

    • שלום יעקב, באופן כללי לתבלינים שאינם תערובות לא מכניסים חומרים נוספים. לעתים מוסיפים חומר מונע התגבשות, אולי גם מלח לימון. באופן עקרוני כאשר קונים תבלין טחון בקופסה כדאי להסתכל על רשימת הרכיבים המופיעה תמיד באותיות קטנות מאחור ולראות שאכן מכיל רק כמון. כאשר קונים במשקל בחנות תבלינים כדאי לשאול את המוכר לגבי המוצר. מה שבטוח הוא שאתה קונה זרעי כמון שלמים אתה יודע שאתה מקבל רק כמון ובנוסף אתה מרוויח תבלין טרי כל פעם שאתה טוחן במטחנת ביתית מעט זרעי כמון. לא הבנתי את הנשאל בשאלה השנייה.

  3. אני מתעסק בצמחי מרפא וכל זה ובחיים לא שמעתי על התכונות של הכמון, אישתי ממש בקטע של לשים בהכל… עכשיו אני גם מודע לסגולות, מגניב ממש שהוא אנטיבקטריאלי. תודה, אחלה מאמר!

התגובות סגורות.