שוקולד קקאו ומחלת הסרטן

שוקולד

GECGC ומניעת מחלת הסרטן

GECGC הינו חומר סינתטי המבוסס על מרכיב טבעי המצוי בפולי הקקאו המשמשים להכנת שוקולד.     
במחקר שפורסם ב cell cycle מתארים חוקרים כיצד 4 שורות שונות של תאים סרטניים מתוך 16 שורות תאים סרטניים שנבדקו הראו רגישות לכימיקל GECGC.

בעקבות הגילוי במחקרים קודמים שאבקת קקאו טבעית מכילה כמות גבוהה של נוגדי חמצון בעלי פוטנציאל הגנה נגד מחלת הסרטן החליטו החוקרים לבדוק גרסה סינתטית למרכיב המצוי בפולי הקקאו הנמנה על קבוצה של חומרים המכונה פלבונים מקבוצת הפרוציאנידנים.
המרכיב רשום כפטנט של חברת הממתקים מרס אשר גם מימנה חלק מהמחקר.
המרכיב בעל תכונות אנטי סרטניות
זו הפעם הראשונה שנבחנה פעילותה האנטי סרטנית (מול תאי אדם סרטניים) של נגזרת סינטטית של מרכיבי הקקאו.
הכמויות שנבחנו לא היו גבוהות ותאמו כמויות הגיוניות הנצרכות למאכל.
התגובה החזקה ביותר נצפתה בשני סוגי תאי מעי סרטניים. הגידול הסרטני קטן במחצית ורוב התאים הסרטניים ניזוקו.
תאים רגילים נורמלים לא ניזוקו מהכימיקל. במחקר הישוו המדענים את השפעתם של שלשה מינונים שונים של GECGC על שורות תאים סרטניים. נמצאו רגישויות גם מול תאים סרטניים מסרטן צוואר הרחם ולוקמיה – סרטן הדם. תאים סרטניים מאזורי גדול אחרים (כולל תאי שחלה ופרוסטטה) היו עמידים למרכיב הסינטטי GECGC הדומה למרכיב הטבעי בפולי הקקאו.

GECGC משפיע בעיקר על גידולים סרטניים של המעי
באופן כללי הראה המרכיב GECGC השפעה גדולה יותר על תאי סרטן הצומחים מהר.
ההשפעה הגדולה ביותר היתה אם כן על תאי סרטן המעי הגס.
עדיין לא מובן המכניזם של העיכוב בהתפתחות הגידול, המחשבה היא שקיים עיכוב של הקשר הפיזקלי בין תאי הסרטן וחסימת הקשר הכימי בינהם.
מחקרים על חיות מעבדה נערכים כעת כדי לבחן את כוחו של המרכיב GECGC מפולי הקקאו בגוף החי.
למרות ההבטחה הפוטנציאלית של המחקר עדיין יש צורך בעבודה מחקרית רבה על מנת לקבע חד משמעית שלמרכיב זה תכונות אנטיסרטניות.

מקורות

Georgetown University Medical Center